Celzouten

Wat zijn minerale celzouten?
Het leven op aarde is ontstaan uit mineraalrijk zeewater. Alle levende wezens zijn afhankelijk van een continue opname van mineralen en sporenelementen. Wij hebben er maar weinig van nodig, maar het ontbreken van een bepaald mineraal of een verkeerde verhouding van mineralen kan hevige gevolgen hebben voor onze gezondheid.
Dr. Schüssler, een homeopathisch arts, ontdekte dat specifieke minerale zouten zowel bouwmateriaal als werkzame stof zijn die in diverse processen en biochemische reacties een essentiële rol spelen. Door deze minerale zouten te verwrijven met melksuiker (een harde stof) worden de deeltjes dusdanig verkleind dat ze direct tot in de cel kunnen worden opgenomen.

Ieder biochemisch middel moet zo verdund zijn dat het functioneren van de gezonde cellen niet wordt verstoord en dat de aanwezige functionele verstoring wordt opgeheven. (Schüssler 1898)

Daar dragen ze door hun herordenende werking bij aan het herstel van het natuurlijke milieu. Ze worden vaak onderdeel van ons gestel (zoals bijvoorbeeld Calcium in de botten en tanden als Calciumfosfaat). Vitaminen zijn veel grofstoffelijker en de celwand laat ze minder gemakkelijk toe.

In een maatschappij met een groeiend aantal prikkels zijn wij mensen steeds meer met onze aandacht naar buiten gericht. Vooral bij overprikkelde mensen is deze balans vaak verstoord, we zitten met de aandacht veel meer bij de omgeving dan bij ons lijf of onze voeten, laat staan dat we nog contact met de aarde ervaren, wat juist weer helpt ontladen. Elke nieuwe prikkel of geluid versterkt deze bewustzijnskracht, die naar buiten gericht is, en bij elke prikkel laden wij ons op met méér meestal negatieve ionen. Celzouten hebben door het verwrijvingsproces een lading, zwaartekracht meegekregen die naar de aarde toe is gericht, dit helpt om zowel de minerale aanvulling te ondersteunen, als ook om energetisch weer in balans te komen en ons bewust te worden van de behoeften van ons lijf. Bovendien helpen ze met het herstellen van ons contact met ons centrum én met de aarde wat onze gezondheid enorm bevordert.

Elk celzout draagt een bepaalde informatie in zich. IJzer is bijvoorbeeld hard als metaal en kan aantrekken of afstoten. IJzer is ook belangrijk voor het transport van zuurstof in ons lichaam. Fosfor heeft ontbrandende kwaliteiten en zet daarmee aan tot actie. Een disbalans in het celzout nr. 3 (Ferrum Phosphoricum) toont het lichaam ons met vuurrode wangen op het moment dat we “overreageren”. Dit kan hetzij in de ene pool: het bloedheet krijgen en te heftig reageren op prikkels, hetzij in de andere pool: niet reageren of een falend immuunsysteem. Als dit mineraalzout in evenwicht is kunnen wij vol zelfvertrouwen en adequaat op de dynamiek van het leven reageren en is ons immuunsysteem in balans.

Als Orthomoleculair therapeut heb ik de ervaring dat de combinatie van celzouten mét supplementen op een subtiele, verfijnde manier herstellende processen op gang brengt. Niet alleen op fysiek niveau, maar ook op geestelijk, emotioneel en spiritueel niveau kunnen de celzouten blokkades vrijmaken en weer beweging, ruimte en herstel creëren.

Hoe ontstaat een disbalans in de mineraalhuishouding?

  • Erfelijke factoren; hoeveel heb je als baby meegekregen van je moeder en wat at die tijdens haar zwangerschap?
  • Voedingspatronen: eet je zoals je ouders? Wat eet je? Hoe maak je het klaar? Komt je voeding van mineraalrijke grond of is het sterk bewerkt? Eet je veel dierlijke producten, kaas, suikers en zetmeel en is je lichaam enorm verzuurd? Verzuring is een van de grootste oorzaken van een mineralendisbalans in deze tijd met bijvoorbeeld gewrichtsklachten als jicht, artritis en reuma tot gevolg.
  • Electrosmog, wifistraling en zendmasten blijken onze elektrolyten meer te verstoren dan men in Nederland wil geloven. In Frankrijk is wifi op scholen verboden en ook tablet- en mobielgebruik wordt ontraden bij kinderen jonger dan 12. Naast het innemen van de celzouten dienen wij onszelf tevens tegen straling te beschermen.

Hoe weet ik wat ik nodig heb?
Een celzoutenconsult bestaat uit:
Het evalueren van de door jouw ingevulde klachtenlijst (vooraf per mail toegestuurd), een uitgebreid  vraaggesprek en een gezichtsdiagnose.

Hierna wordt de informatie van zowel de gevonden celzouten, als ook van wat ze voor jou kunnen betekenen, besproken. In een periode van 6 tot 12 weken neem je deze celzouten in waarna vaak een evaluatie plaatsvindt.

Hoe weet ik hoeveel ik moet innemen?
De dosering wordt bij het consult vastgesteld met kinesiologische spiertesten. De tabletten worden door ons mondslijmvlies opgenomen. Neem niet meer dan 3 tabletten per keer in en wacht tot de mond schoon is alvorens opnieuw te pakken. De snelheid waarmee de celzouten in de mond smelten geeft aan of er dringend behoefte is aan een bepaald celzout. Je leert zelf waarnemen via diverse kenmerken en door te “luisteren” naar je lichaam welk zout om inname “vraagt”. Bij acute klachten kun je elke 5 minuten een tablet nemen terwijl bij chronische klachten vaak langdurig slechts 3x 2 tabletten per dag worden ingenomen.

Je mag verschillende celzouten mengen of oplossen in een fles water, waaruit je verspreid over de dag steeds slokjes even in je mond neemt. Je kunt dit water na oplossing, ongeveer 10 minuten, ook door een koffiefilter zeven om de melksuiker eruit te halen.

Als mensen beginnen met de celzouten ontstaat er soms een enorme behoefte aan een bepaald celzout, hier mag je aan toegeven, dit gaat vanzelf weer over. Besef dat je vanwege het verwrijven tot een D6 of een D12 niet snel te veel mineralen zult binnenkrijgen.

Enkele voorbeelden:
Een voetbad ’s avonds met 10 tabletten nr. 7 (Magnesium Phosphoricum) erin kan een weldadig ontspannen gevoel geven waarbij het hoofd rustiger wordt en een gezonde herstellende nachtrust wordt bevorderd. Je kunt ook “een hete 7” nemen: Los 8 of 10 tabletten nr.7 (Magnesium Phosphoricum) op in een beker gekookt water en roer dit door met een glazen staafje(geen metaal). Drink dit met kleine slokjes op, op de rand van je bed.

Nummer 8 (Natrium Chloratum) als nat papje op de huid aangebracht bij zonnebrand kan helpen om de brand er snel uit te trekken.

Nummer 2 (Calcium Phosphoricum) werkt vaak goed bij een kriebelhoest, maar ook voor mensen met allergieën of hooikoorts kan dit een fijn celzout zijn voor langere termijn.

Interesse in een celzoutenconsult of wil je meer informatie? Contact

potje-met-celzouten

Disclaimer: Bij ziekten, ernstige klachten of medicatie is het aan te bevelen om eerst uw huisarts te
raadplegen voordat u start met Schüssler celzouten.

Advertentie