Stress-Release

Ben je overgevoelig voor prikkels de laatste tijd? Heb je moeite om je te concentreren?
Is de tijd rijp om goed voor jezelf te zorgen?
En hoe zit het met je hoofd? Maalt het de hele tijd maar door? Word je wakker en denk je meteen aan je werk?
Kun je niet meer ontspannen op de bank liggen of in je tuin zonder die malende gedachten?

Dan wordt het tijd om te zien  of er nog wel balans is  tussen inspanning en ontspanning en om alle stressfactoren in je leven eens goed te bekijken. Want bij overmatige stress ondermijn je je immuunsysteem en kunnen er diverse klachten ontstaan op lichamelijk, emotioneel en gedragsmatig of psychisch niveau.  Stress-scoreformulier

Mocht je hulp nodig hebben bij het vinden van een optimale balans, dan ben je bij mij aan het juiste adres voor lichaamsgerichte behandelvormen en coaching op het gebied van stressmanagement.

Ik heb meer dan 20 jaar ervaring als psychosomatisch fysiotherapeut op het gebied van allerlei klachten als o.a. spanninghoofdpijn, nek-en rugklachten, hyperventilatie of angstaanvallen, vermoeidheid of slaapstoornissen en nog veel meer klachten die meestal voortvloeien uit het te lang onder druk staan. Maar ook mijn kennis over Natuurgeneeskunde en voeding wil ik graag met je delen zodat je hier je voordeel mee kunt doen. Sta je continue onder stress, dan kun je nog zo gezond eten maar je lichaam redt het niet zonder extra voedingssupplementen. Daarnaast is het fijn als je begrijpt hoe je stress kunt voorkomen of er beter mee om kan gaan.

Hieronder alvast een aantal stappen belicht zodat je zelf kunt kijken waar je aan zou kunnen werken voor meer rust in je hoofd en je lijf.

Stap1: Bewustwording en inzicht

Eerst voelen hoe het met je hoofd en lijf gesteld is.
Je bewust te worden van die enorme gedachtenstroom in je hoofd waar geen einde aan lijkt te komen, of spanning op bepaalde plekken van je lijf. Meestal geeft het inzicht in de samenhang tussen de verschillende klachten en de plaatsen van spanning of juist te weinig energie en wat je kunt doen om dit te veranderen. Of je krijgt inzicht in je eigen uitstelgedrag, omdat de berg klussen te groot is, en je besluit om dat eens goed aan te pakken.

Stap 2: Het voelen en aanvaarden

Wat leeft er in je? en waar komt het vandaan? waar wil je naar toe? Samen maken we ruimte en tijd om zonder oordeel vanuit veiligheid en empathie te ervaren wat er speelt en hiermee om te gaan.
Mochten er echt heftige gebeurtenissen om aandacht vragen kunnen we besluiten om hier psychologische ondersteuning bij in te schakelen. 

Stap3: het bewust loslaten en andere keuzes maken

Inzicht, voelen, aanvaarden en loslaten geeft ruimte, dus als het goed is, is er nu al veel veranderd.
Je kunt nu diverse ontspanningstechnieken toepassen om je basisspanning (normale spanning in rust) maar ook je energiebalans weer optimaal te krijgen. Naast deze oefeningen kijken we ook samen naar herstel bevorderende factoren: Denk aan het onderzoeken wat voor jou energie, maar ook  rust oplevert. Net als het leren en durven aangeven van je grenzen. En hoe is het voor je omgeving als jij veranderd bent en hoe ga je hier mee om.  Hoe voelt het voor je lijf als je in je kracht gaat staan? Kun je weer een nieuw evenwicht vinden?

Ben je nieuwsgierig naar hoe jouw stressbalans of energiebalans kan verbeteren en heb je hier ondersteuning bij nodig? Een individuele stressmanagementcursus op maat?

Ik neem een uitgebreide intake af van een minuut of 75 waarna je snel aan de slag kunt. Bel me vrijblijvend voor meer informatie.

Ik geloof
dat ik geen groter geschenk kan ontvangen
dan door de ander
te worden gezien
te worden gehoord
te worden begrepen en aangeraakt.

Het grootste geschenk
dat ik kan geven is
de ander te zien
te horen, te begrijpen, aan te raken.

Wanneer dat gebeurt
voel ik
dat er contact is gelegd.

Uit Menselijke Contacten- Virginia Satir, 1988